آموزش, آموزش کامپیوتر, سایت

PHP

معرفیPHP

در این مقاله سعی داریم به معرفی PHP بپردازیم، تا اگر علاقه به برنامه نویسی و یا طراحی سایت حرفه ای داشته باشید با این زبان برنامه نویسی و برخی امکانات این زبان آشنا شوید.

در طی مسیر فراگیری دانش و توسعه مهارتهای برنامه نویسی وب پس از آموختن کلیاتی از CSS, HTML و JavaScript دیر یا زود اسمی از یک زبان برنامه نویسی سمت سرور مانندPHP به گوشمان خواهد خورد، ساختار وب به گونه ای است که از دو بخش سمت کاربر (مرورگر) و سمت سرور (جایی که صفحه وب یا برنامه تحت وب در آن قرار دارد) تشکیل شده و لذا صرف آشنایی با آنچه تا کنون آموخته ایم نمی تواند برای انجام فعالیت های حرفه ای و طراحی سیستم های پیشرفته کافی باشد و لزوما باید یک زبان برنامه نویسی سمت سرور مانند PHP را فرا بگیریم، با PHP می توانیم به صورت پویا آنچه را که کاربر باید در صفحه مرورگر خود ببیند مدیریت کنیم، به طور مثال اگر فرم اولیه ورود به سایت با HTML و CSS طراحی شده باشد، پس از ارسال نام کاربری و کلمه عبور به سرور، این PHP است که وظیفه تطبیق اطلاعات با پایگاه داده و صدور اجازه یا عدم اجازه دسترسی به پنل مدیریت را بر عهده دارد، با PHP می توانیم تقریبا هر خواسته ای که از سرور داشته باشیم را عملی و صفحات وب داینامیک و برنامه های تحت وب حرفه ای طراحی کنیم.

مخفف کلمه Hypertext Preprocessor است php  توسط شخصی به نام رزموس لردورف در سال ۱۹۹۵ برنامه نویسی شد php  یک نرم افزار یا بستر برنامه نویسی متن باز و رایگان می باشد یکی از ویژگی های زبان برنامه نویسی php   دارد این است که این زبان وابسته به هیچ Platform خاصی نیست و می توان آن را بر روی هر سیستمی عاملی اجرا و استفاده کرد برای همین طراحی سایت بیشتر با زبان php  هست تا asp.net یکی دیگر از ویژگی های زبان Php  توسعه و همچنین هزینه هاستینگی که نسبت به زبان asp.net  پرداخت می کنید کمتر هست زبان php  فریم ورک های زیادی را دارد که ما در مطالب آموزشی طراحی سایت php به طور کامل شرح داده ایم , phpرا می توانید بر روی هر سروری که بتواند از HTML پشتیبانی کند اجرا و استفاده کنید برروی انواع پلتفرم ها مانند Windows , Linux , Unix , MacOS X قابل اجرا بوده و تقریبا قابل انطباق با بیشتر سرورهای استفاده شده امروزی میباشد. مانند Apache, IIS. این زبان از طیف وسیعی از دیتابیس ها پشتیبانی میکندو یادگیری آن آسان و مفید در اجرا برروی سرور می باشد. و معمولا پایگاده داده ای که برای نرم افزارهای تحت PHP استفاده می شود پایگاده داده رایگان MySQL است که متن باز نیز می باشد   قدرت و اجرای خیلی خوب این زبان آن را به هسته بزرگترین سیستم مقاله دهی تحت وب (WordPress) و بزرگترین سایت اجتماعی (Facebook) تبدیل کرده است فایل های PHP دارای پسوند “php.” میباشد.

فراگیری PHP، آسان و شیرین

شاید در نگاه اول آموختن PHP کاری پیچیده به نظر برسد اما اصولا برای یادگیری زبان های برنامه نویسی کافیست ایده های ذهنی مان را خط به خط روی کاغذ بنویسیم و سپس با توجه به دستورالعمل و شیوه نگارش (Syntax) هر زبانی به دنبال راه حل تبدیل و فهماندن ایده به سیستم شویم (تبدیل زبان انسان به زبان ماشین)، این روند در مورد PHP نیز صادق است و خوشبختانه می توان این زبان را جزء آسانترین و شیرین ترین زبان های برنامه نویسی قلمداد کرد که در عین قدرتمندی از سادگی و روانی خاص خود برخوردار است، یادآور می شویم PHP یک زبان برنامه نویسی است و قاعدتا مباحث آن به هم مرتبط و حالت سلسله مراتبی خواهند داشت، لذا اکیدا توصیه می کنیم آموزش ها را گام به گام، آهسته و پیوسته و با تمرین کافی فرا بگیرید تا شیرینی کدنویسی با این زبان را به بهترین نحو تجربه کنید.

برای کدنویسی PHP از چه برنامه ای استفاده کنیم؟

اکنون که با کلیات برنامه نویسی با PHP آشنا شدیم نوبت به ورود عملی به این مسیر است، در اولین گام این سوال مطرح می شود که برای کدنویسی PHPاز چه برنامه ای باید استفاده کنیم؟ در پاسخ می توان چند برنامه قوی و کاربردی مختلف را پیشنهاد داد از جمله برنامه قدرتمند و مناسب PhpStorm (توصیه می کنیم برای شروع از این برنامه استفاده کنید)، برنامه شرکت ادوبی با نام Adobe Dreamweaver، برنامه رایگان و متن باز NetBeans IDE – PHP Development با محیط کدنویسی قوی و پشتیبانی مناسب، در کنار این برنامه ها استفاده از ویرایشگرهای به ظاهر ساده مانند ++Notepad برای کار با فایل های PHP ضروری خواهد بود، خوشبختانه تمام موارد نامبرده با یک جستجوی کوتاه در وب در دسترس می باشند.

چند مثال ساده با PHP

فلسفه پیدایش PHP (سال ۱۹۹۴ میلادی توسط Rasmus Lerdorf) ایجاد صفحات داینامیک و استفاده از آن در وب بوده (هرچند PHP را می توان به صورت General-purpose استفاده کرد) لذا می توان دستورات این زبان را در کنار کدهای ساده HTML درج و اجرا کرد (در اصطلاح PHP را HTML-embedded می گویند) این قابلیت یکی از نقاط قوت PHP محسوب شده و یادگیری آن را ساده تر می کند، برای شروع و آشنایی بیشتر کدها و مثال هایی ساده از این زبان را مرور می کنیم:

<?php
echo “اولین کد PHP من!”;
?>

توضیح:

  • کدهای PHP با تگ علامت سوال ، php شروع و با علامت سوال بسته می شوند (شیوه استاندارد).
  • دستور echo مقادیر را به خروجی ارسال و در مرورگر چاپ می کند.

حال به کد زیر توجه کنید:

<?php
$text = “اولین کد PHP من!”;
echo $text;
?>

توضیح:

  • در کد بالا عبارت اولین کد PHPمن! به جای اینکه مستقیما به echo داده شود، ابتدا به یک متغیر (در آینده در این رابطه مفصل خواهیم گفت) نسبت داده شده و سپس مقادیر متغیر با دستور echo به خروجی داده می شود (علامت $ در PHP نشان دهنده متغیر است).
    حال به مثال زیر توجه کنید:

<?php
$num1 = 20;
$num2 = 50;
$total = $num1 + $num2;
echo $total;
?>

 

توضیح:

  • کد بالا مقدار متغیر total را به خروجی خواهد داد و متغیر total برابر است با حاصل جمع دو متغیر num1 و num2 که اعدادی به دلخواه به آنها داده ایم.
  • ملاحظه می کنید که PHPقدرت محاسبه منطقی دارد و می توان با آن از ترکیب چند مقدار یک مقدار جدید به دست آورد، این مثال ها اولیه و ساده هستند اما ما را با دنیای جدیدی آشنا می کنند که همان داشتن تفکر و هوش منطقی است و رفته رفته ذهنمان را برای نوشتن برنامه های سیستماتیک، طراحی الگوریتم ها و ساختارهای پیچیده تر وب آماده می کنند.

نکاتی در مورد زبان php

چرا PHP از ASP.Net بهتر است؟

بین توسعه دهنده های سایت خیلی بحث و تناقض بین انتخاب ASP.Net یا PHPبوده. به نظر شما کدوم یکی بهتره؟ اگه از برنامه نویس ها بپرسید، مثل همیشه میخوان دوباره بگن نمیدونن کار با کدومش راحتتره یا کدومش امکانات بیشتری در اختیار کاربر میذاره، این بحث ها هنوز تموم نشده. توسعه دهنده ها هم که انقد که تو برنامه نویسی از زبون PHP استفاده کردن، بهش معتاد شدن. از طرف دیگه با زبون ASP.Net هم داریم که تحت حمایت میکروسافته و تو همه زبون هایی که .NET رو ساپورت میکنن قابل اجراست. اما با همه اینها، انتخاب با خودتونه

 برنامه نویسی درگاه پرداخت آنلاین بانک ملت درPHP

برنامه نویسی درگاه با توجه به نیاز به استفاده از توابع Soap در PHPکاری بسیار چالش برانگیز بوده، زیرا این تابع در نسخه های مختلف PHPرفتار متفاوتی را از خود نشان می دهد. شرکت پرداخت بانک ملت کد نمونه ای را جهت اتصال به سرور پرداخت آنلاین که با استفاده از کتابخانه NuSOAP ارائه نموده که در سرورهایی با نسخه PHP 5.3 به بالا به مشکل بر می خورد. در بخش زیر نحوه برنامه نویسی درگاه پرداخت آنلاین توسط تابع SoapClient که از توابع داخلی PHP بوده را برای شما بیان می نمایم. قبل از هر چیز دقت…

مقایسه تفاوت بین دو تاریخ توسطPHP

در برنامه نویسی P.H.P مواقعی پیش می آید که نیاز دارید دو تاریخ را به یکدیگر مقایسه نمایید و فاصله زمانی بین دو تاریخ را پیدا کنید که در بخش زیر نحوه بدست آوردن آن را به صورت کامل برای شما شرح خواهم داد. تاریخ ها را نمی توانید به صورت عادی از هم منها نمایید و می بایست آنها را به مقدار عددی تبدیل نمایید. برای انجام این کار می توانید از تابع strtotime استفاده نمایید. این تابع تاریخ شما به صورت تاریخ UNIX تبدیل می نماید که این تاریخ فاصله زمان تاریخ شما به ثانیه از زمان یکم…

اکستراکت نمودن فایل های فشرده توسطPHP بر روی سرور

در صورتی که بر روی سرور فایل فشرده در فرمت های zip ، gzip و سایر فرمت ها را دارید می توانید توسط PHPفایل را اکستراکت نمایید. برای انجام این کار می توانید از کد نمونه PHPزیر که توسط سایت رسمی PHPمنتشر شده و در آدرس http://www.php.net/manual/en/ziparchive.extractto.php آمده استفاده نمایید.  <?php $zip = new ZipArchive; if ($zip->open(‘test.zip’) === TRUE) { $zip->extractTo(‘/my/destination/dir/’); $zip->close(); echo ‘ok’; } else { echo ‘failed’; } ?> در صورتی که حجم فایل فشرده شما زیاد می باشد می بایست از تابع زیر برای افزایش زمان اجرای برنامه PHP استفاده نمایید. ini_set(‘max_execution_time’, 300);

ابزارهایPHP برای برنامه نویسی و توسعه وب سایت

ابزارهای بسیاری برای کد نویسی PHP وجود دارند که با استفاده از آنها می توانید راحت تر برنامه نویسی نمایید. در زیر چند مورد را که مورد استفاده دارکوب نیز می باشد به شما نمایش داده ام. Aptana PHP Aptana PHP ویرایشگر متن بازPHP می باشد که در کنار Aptana Studio مورد استفاده قرار می گیرد. برای اطلاعات بیشتر به online documentation about Aptana PHP مراجعه نمایید. PHPUnit PHPUnit ابزار کامل JUnit جهت تست و بررسی PHP 5می باشد. ابزاری جهت تست برنامه های نوشته شده توسط PHP شما می باشد. تست کردن برنامه توسط فریم ورک PHPUnit بسیار ساده است.

حذف تگ از HTML توسطPHP – عملیات عکس strip_tags

برخی موارد در PHP به آن نیاز پید می نمایید که تگ های خاصی از HTML را حذف نمایید که تابعی برای این کار در PHP وجود ندارد. تابع strip_tags نیز به این صورت عمل می نماید که تنها تگ های خاصی را که شما در پارامترهای آن تعریف می نمایید را اجازه نمایش به آن داده می شود. تابع PHPزیرا عکس strip_tags عمل می نماید و تگ هایی که شما مشخص می نمایید را از HTML حذف می نماید. function strip_defined_tags($str, $tags, $stripContent = false) { $content = ”; if (!is_array($tags)) { $tags = (strpos($str, ‘>’) !== false

رفع مشکل لینک ها و آدرس های فارسی در انجمن phpbb

رفع مشکل لینک ها و آدرس های فارسی در انجمن phpbb در صورتی که لینکی که دارای آدرس های فارسی می باشد در phpbb درج نمایید bbcode url کار نمی کند و تبدیل به لینک نمی شود. به عنوان مثال در صورتی که لینک شما چیزی شبیه به آدرس زیر باشد به همان صورت متنی باقی می ماند: http://sitedesign.joomir.com/مقالات-طراحی-سایت.html برای رفع این مشکل کافی است فایل موجود در فلدر includes با نام functions.php باز نموده و کد زیر را بیابید: case ‘url’: case ‘url_inline’: $inline = ($mode == ‘url’) ? ‘)’ : ”; $scheme = ($mode == ‘url’) ? ‘[a-z\d+\-.]

بالابردن افزایش امنیت اسکریپت انجمن phpbb

اسکریپت رایگان phpbb که برای راه اندازی انجمن و تالار گفتگو می باشد دارای ایرادهای امنیتی فراوانی می باشد که در صورتی که اسکریپت را در وب سایت به صورت پیش فرض نصب نمایید هر روزه شاهد پست ها و ارسالی هایی خواهید بود که به صورت اسپم در فروم ها ارسال می گردد. یکی از راه های مفیدی که می توانید جهت امن سازی انجمن phpbb انجام دهید اضافه کردن فیلد جدید به فیلدهای ثبت نام کاربران می باشد و آنکه این فیلد را اجباری نمایید. به دلیل آنکه اکثر اسپمرها فیلدهای اصلی ثبت نام phpbb را می شناسند.

تشخیص نسخه IE توسطPHP

جهت بررسی نسخه IE و یا هر نوع مرورگر دیگر می توانید از کد php زیر استفاده نمایید. این برنامه جهت بررسی مرورگر اکسپلورر نسخه ۶ نوشته شده. برای سایر نسخه ها می توانید ۶ را با سایر اعداد تعویض نمایید. $using_ie6 = (strpos($_SERVER[‘HTTP_USER_AGENT’], ‘MSIE 6.’) !== FALSE); همچنین می توانید به جای MSIE که مربوط به اکسپلورر است از تگ مربوط به سایر مرورگرها استفاده نمایید. Firefox Chrome Safari Opera Netscape

دیدگاهتان را بنویسید