آموزش, آموزش برق

رله Relay

رله Relay

رله Relay به دستگاهی گفته می شود که در اثر تغییر کمیت الکتریکی مانند ولت و جریان و یا کمیت فیزیکی مثل درجه حرارت و حرکت روغن تحریک شده و باعث به کار افتادن دستگاه های دیگر و نهایتاً قطع مدار به وسیله کلید قدرت یا دژنکتور می گردد.

رله Relay چیست؟

به وسیله رله Relay محل وقوع عیب از شبکه جدا سازی شده باعث می شود که سایر قسمت های سالم شبکه همچنان به کار خود ادامه دهند و پایداری و ثبات شبکه به همان حالت قبلی محفوظ بماند.

تجهیزات و دستگاه ها در مقابل عیوب و اتصالی ها محافظت شده و میزان خسارات وارده به آنها محدود گردد.

علت های به وجود آمدن اتصالی ها و تأثیرات آن

  • تأثیرات داخلی که باعث خراب شدن و از بین رفتن دستگاه ها یا خطوط انتقال و توزیع می شود مانند : فاسد شدن قسمت های عایق در یک مولد، ترانسفورماتور، کابل.
  • تأثیرات خارجی شامل تأثیرات زیادی است از جمله رعد و برق، اضافه بار که باعث به وجود آمدن حرارت شود، برف و باران، باد و طوفان، شاخه درختها، حیوانات و پرندگان.

وقتی که یک اتصالی در مداری رخ دهد، جریان افزایش یافته و ولتاژ نقصان پیدا می کند، افزایش جریان حرارت زیادی را به وجود آورده که ممکن است منجر به آتش سوزی یا انفجار شود.

نقصان ولتاژ که در اثر یک اتصالی به وجود می آید برای دستگاه های الکتریکی بسیار زیان آور است و اگر این ولتاژ ضعیف برای چند ثانیه ای ادامه داشته باشد، موتورهای مشترکین از کار باز ایستاده، دوران مولدهای برق نامنظم و نامرتب خواهد شد.

پس در صورت وقوع جریان شدید و ولتاژ ضعیف به سبب اتصالی در مدار می بایست به فوریت اتصالی کشف و بر طرف گردد و جریان ولتاژ به حالت عادی باز گردانده شود.

دسته بندی رله Relay حفاظتی بر اساس پارامترهای اندازه گیری :

رله های جریانی : این رله ها بر اساس میزان جریان ورودی به رله عمل می کند. حال این جریان می تواند جریان فازها، جریان سیم نول، مجموع جبری جریان های فازها باشد و جریان ورودی رله می تواند تفاضل دو یا چند جریان باشد.

رله های ولتاژی : این رله ها بر اساس ولتاژ ورودی به رله Relay عمل می کند. این ولتاژ می تواند ولتاژ فازها یا می تواند مجموع جبری چند ولتاژ باشد.

رله های فرکانسی : این رله ها بر اساس فرکانس ولتاژ ورودی عمل می کند.

رله های توانی :  این رله ها بر اساس توان عمل می کنند به عنوان مثال رله هایی که جهت توان را اندازه گیری می کنند یا رله هایی که توان اکتیو و راکتیو را اندازه گیری می کنند.

رله های جهتی : این رله ها از جنس رله های توانی هستند که بر اساس زاویه بین بردارهای ولتاژ و جریان عمل می کنند مانند رله های اضافه جریان جهتی که در خطوط چند سو تغذیه رینگ و پارالل بکار می روند و یا رله های جهت توان که جهت پرهیز از موتوری شدن ژنراتور هنگام قطع کوپلینگ آن بکار می رود.

رله های آمپدانسی  : مانند رله های دیستانس که در خطوط انتقال کاربرد فراوانی دارند.

رله های وابسته به کمیت های فیزیکی : مانند حرارت، فشار، سطح مایعات و …

رله های خاص : رله هایی هستند که برای منظورهای خاص به کار می روند مثلا رله تشخیص خطای بریکر، رله مونیتورینگ مدار تریپ بریکر، رله لاک اوت و …

دیدگاهتان را بنویسید